top of page

APIE DVASINIUS KLODUS SU MUZIKANTU GEDIMINU ŽILIU

Aurita: Gediminas Žilys - folkroko grupės „Atalija“ lyderis, muzikinio kūrybinio sambūrio „Skylė“ gitaristas, vaikų „Teatriuko“ grupės narys, „Stalo teatro“ muzikantas,imasi vaidilos pareigų, ketvirtąkart atvyksta į Alizavą ir kartu su vietos jaunimu keliauja į Dijokalnį ir demonstruoja protėvių švenčių papročius... Kokių Jūsų pareigų dar nepaminėjau? Kaip visur suspėjate?

Muzikantas Gediminas: Dar esu trijų vaikų tėvas. Dar Dailės akademijoje mokau jaunimą giedoti sutartines... Planuodamas, derindamas darbus suspėju.

Aurita: Kuo Jums ypatingas Zasinyčių miško Dijokalnis?

Muzikantas Gediminas: Man asmeniškai jis ypatingas tuo, kad jūs mane pakvietėte, kad ateičiau su jumis ant šio kalno. Prieš keletą metų, atvykęs į jūsų mokyklą koncertuoti su „Teatriuku“, pasiteiravau apie Dijokalnį, pamokiau mergaites giedoti sutartinę „Dijūta kalnali“ ir buvau pakviestas kartu vykti į šį kalnelį. Šis kalnas turi savo istoriją. Tai šventas kalnas, tai – alkakalnis. Jis turi savo sutartines, todėl jis toks paslaptingas, be to, prie jo prieiti sunku. Ir rasti sunku. Jis turi savo aurą.

Aurita: Šiandien klausėmės dainų iš Jūsų solinio albumo „Dievaitavimai“. Ką norite pasakyti žmonėms šiomis dainomis?

Muzikantas Gediminas: Noriu parodyti, kokie nuostabūs yra tie senieji tekstai, kad tai yra dvasiniai tekstai, kuriais svarbiausiais gyvenimo momentais: gimstant arba vedant, arba išlydint į amžiną atilsį žmogų dievaitaujama tai yra giedama dievams, meldžiamasi arba linkima sėkmės, laimės, kad viskas klostytųsi. Noriu parodyti, kad tie dvasiniai klodai yra, kad mes juos turime, nors ne visada pamatome, bet juos galima atrasti gyvenime.

Aurita: Gal žinote Lietuvos mokyklos bendruomenę, iš kurios galėtumėme pasimokyti gražių etnokultūros puoselėjimo darbų?

Muzikantas Gediminas: Jei manęs kas kitas paklaustų, aš papasakočiau apie Jūsų mokyklos bendruomenę, kuri suorganizuoja tokią gražią šventę, žygį į mitologinį kalnelį.

Aurita: Ačiū Jums už gerus žodžius apie mus. Ačiū už gražų renginį!

Žymės:

Sekite
naujienas
  • Facebook Basic Black
Naujausi įrašai
bottom of page