top of page

ĮSPŪDŽIAI IŠ SPEKTAKLIO

Švedų rašytojos Astridos Lindgren „Broliai Liūtaširdžiai“ – nuostabi knyga apie brolišką meilę, draugystę, karą, mirtį. Aštuoniolika Alizavos pagrindinės mokyklos 6-9 klasių mokinių žiūrėjo Danijos režisierės Kristen Dehlhom audiovizualinį Jaunimo teatro spektaklį „Broliai Liūtaširdžiai“, rodomą Jonavos kultūros centre.

Mokiniai pamatė kitokį nei įprasta spektaklį. Šis spektaklis sukurtas pasitelkiant naujausias technologijas. Į vieną visumą apjungtas garsas, vaizdas, šviesos, specialieji efektai ir aktoriai. Spektaklio metu scenoje naudojamos kameros, kurios transliuoja vaizdą.

Mokiniai pajuto, kaip atmosferą kuria garsas, kaip jis sklinda žiūrovų salėje, kaip apgaubia iš visų pusių. Įsitikino, koks tai galingas instrumentas. Visi nuščiuvę žavėjosi, kaip video projekcijos ir garso takelis išlaisvino baisųjį padarą Kastlą ir kaip ši siautėjo, rodės, šalia kiekvieno. Grožėjosi, kaip knygos teksto ilgi gamtovaizdžių aprašymai buvo perteikti moderniomis technologijomis. Žiūrovai tiesiog atsidūrė vyšnių ar erškėtrožių slėniuose. Žirgai šuoliavo lyg būtų gyvi.„Tikėjausi nuobodaus spektaklio, tačiau taip patiko, kad kartais per kūną perbėgdavo šiurpuliukai“ (Samanta, 9 kl.). „Pasijutau taip, jog viskas vyktų tikrovėje“ (Neringa, 9 kl.). „Labai įtraukiantis spektaklis. Labai patiko vaizdų perteikimas. Pavyzdžiui, kai paleido balandžius, jie tarsi ėmė skraidyti palubėmis“ ( Adelė, 7 kl.). „Knygą skaitydamas tik pats sau įsivaizduoji, o spektaklis tarsi nukėlė į tikrą gyvenimą“ (Milda, 9 kl.).

Skaičiusieji knygą, įsitikino, kad spektaklio dramaturgija atrinkta iš A. Lindgren apysakos, nepakeičiant nė vienos frazės. Spektaklyje istorijos pasakotojas – jauniausias herojus dešimtmetis Karlas Leonas (Skrebutis) Liūtaširdis. Per jo išgyvenimus vaizdais ir garsais perteikiamas vaiko pasaulis, susidūrus su mirtimi ir nepažįstama tikrove. Istorija pasakojama tamsoje. O šviesos pagalba žiūrovai galėjo pamatyti tik tam tikras istorijos detales, tarsi nuotrupas. Devintokė Milda suprato, kaip sudėtinga aktoriams kalba išreikšti jausmus. Ji sužavėta aktorių meistriškumu. „Spektaklis labai palietė jausmus“ (Rasa, 8 kl.).

Visiems labiausiai patiko pagrindiniai veikėjai. Vieniems labiau patiko Karlas (Skrebutis). „Jis – smalsus. Vis klausia ir klausia: kodėl žmogus turi mirti? Kodėl aš turiu sirgti? “ (Adelė, 7 kl.). „Karlą viskas stebino. Manau, kad ir mane stebintų panašios situacijos.“ (Aurita, 7 kl.). Kiti simpatizavo vyresnėliui Junatanui. „Junatanas rūpinasi ir saugo mylimus žmones“ (Samanta, 9 kl.). „Jis - mylintis, pasiaukojantis, svajojantis, labai drąsus“ ( Neringa, 9 kl.). Karlą suvaidino aktorius Matas Dirginčius, o Junataną – Karolis Kasperavičius. „Nors suaugę vyrai, bet labai gerai įsijautė į vaikų vaidmenis“ ( Adelė 7 kl.).

Kai kurie mokiniai sukūrė spektaklio „Broliai Liūtaširdžiai“ reklaminius plakatus.


Išvyka į spektaklį – tai Lietuvos kultūros tarybos dalinai finansuojamo projekto „Knygos skonis“ renginys.

Žymės:

Sekite
naujienas
  • Facebook Basic Black
Naujausi įrašai
bottom of page