top of page

LAIŠKŲ TILTAS ALIZAVA - ATLANTA

Su Šventėmis, mielieji draugai, Atlantos lituanistinėje mokykloje!


Jus sveikina lietuvaičiai iš Kupiškio r. Alizavos pagrindinės mokyklos:

Auginkime gerą žodį lūpose,

Brandinkime gražų darbą rankose.

Sodinkime šviesią mintį širdyse!

Ir tegu klesti mūsų Lietuva!


Mūsų mokykloje vyko akcijos „Metų knygos rinkimai“ renginiai, kiekvienas sudarinėjome perskaitytų per metus mėgstamiausių knygų penketukus, vasario 24 d. ruošiamės vykti į Vilniaus knygų mugę. Ten mums labai patinka koncertai muzikos salėje, įvairios kūrybinės dirbtuvės, nusiperkame pigiau knygų, žurnalų. Labai smalsu, kokias knygas Jūs skaitote? Ar iš viso skaitote knygas lietuvių kalba? Šiame laiške rekomenduosime savo pamėgtas knygas. Susiraskite bibliotekose ir būtinai perskaitykite. Ir būtinai parašykite apie savąsias!

***

Rekomenduoju Ilonos Ežerinytės „Verksnių klubą“. Knyga dalyvauja akcijoje „Metų knygos rinkimai“. Tai tikrai mūsų knyga. Apie jaunus žmones, apie jų norą bendrauti, išsikalbėti. „Verksnių klubas“ – tai apleista vieta, kurioje savo užuovėją įsirengė jaunuoliai, pabėgę nuo namų slogučio. Jie galvoja, kad gyvenime yra daugiau liūdesio, negu džiaugsmo. „Esi laimingas, jei turi dėl ko verkti“, - rašo rašytoja. Knyga lengvai skaitosi. Manau, kad ji ir laimės Paauglių metų knygos titulą. Praėjusiais metais šios rašytojos knyga „Ir vienąkart Riči“ buvo išrinkta Metų knyga. Rašytoja Ilona Ežerinytė moka patikti paaugliams.

Rasa, 8 kl.

***

Man labiausiai patiko Justino Žilinsko „Kaukas Gugis ir kerų karas“. Tai pasiutusiai gera knyga, kupina ir linksmų, ir baisių nuotykių. Veiksmas vyksta gilioje senovėje – 1392 metais. Kovoja kaukai, aitvarai, maumai, kipšai ir kitos mitologinės būtybės. Sprendžiamos labai rimtos genčių išlikimo problemos. Kariaujama dėl kaukų senolių pavogtos keravirės. Kaukų senoliai Urkis ir Gubė pavaizduoti kaip melagiai, o jaunimas: kaukas Gugis ir kipšiukė Rimilė - pasielgia teisingai. Jie ištaiso klaidą, grąžina kipšams keravirę. Labai nuotaikingi personažai. Įdomus maumas Munamukis, pelkių glitena pravardžiuojamas. Juokingi plonais pakinkliais, vandens bijantys kipšai. Paslaptingos laumės. Rašytojas lankėsi mūsų mokykloje, atsakė į rūpimus klausimus, vedė mums kūrybinio rašymo dirbtuves. Linkiu šiai knygai ypatingos šlovės, nes ji verta to.

Lukas, 8 kl.

***

Aš siūlau perskaityti knygą „Kaukas Gugis ir kerų karas“. Labai daug nuotykių, pamokanti istorija. Daug veiksmo, yra ir meilės! Ją parašė lietuvis rašytojas Justinas Žilinskas. Ši knyga daug kam iš mūsų labai patiko. Mes už ją balsavome Metų knygos rinkimuose. Be to, šią knygą mes inscenizavome. Aš vaidinau Urkį, kai šis buvo jaunas. Apgavęs kipšus, jis pavogė keravirę dėl savo mylimosios Gubės. Labai patiko vaidinti.

Gabija, 6 kl.

***

Aš siūlau būtinai perskaityti Justino Žilinsko „Kauką Gugį ir kerų karą“! Įdomu skaityti knygas apie karus, o čia vyksta kerų karas. Kas gi nemėgsta burtų? Aš vaidinau kipšų senolę Mantilę, gaminau meilės burtus. Labai įdomus dalykas!

Orinta, 6 kl.

***

Aš noriu pasiūlyti Melvin Burgess ir Rachel Roberts knygutę „Vilko kauksmas“. Tai pirmoji mano knyga, kurią skaitydama verkiau. Knyga labai suvirpino širdį. Pasakojama iš vilko pozicijų. Labai gražiai aprašomi vilkų jausmai. Vilkai pavaizduoti kaip teigiami herojai. Medžioklės metu vilkė Sidabraplaukė susilaukė trijų vilkiukų, iš kurių tik vienas išgyveno. Netrukus Sidabraplaukė turėjo išsiskirti su mylimu vilku Vylium, nes buvo sužeista. Ji su mažuoju vilkiuku atsidūrė namuose, kuriuose gyveno berniukas Benas. Benas su tėvais labai rūpinosi vilke su vilkiuku, kartu jie net davė vilkiukui Pilkiuko vardą, maitino jį ir globojo, bet viskas susiklostė taip, kad vilkams teko sprukti iš prieglobsčio ir pasitikti pavojų kupiną likimą. Visą laiką herojų pėdomis seka medžiotojas. Istorija nelaiminga.

Knyga sukelia labai daug įvairių jausmų. Tik perskaitę suprasite, ką turiu omenyje.

***

Dar Jums rekomenduoju Patricko Nesso knygą „Septynios minutės po vidurnakčio“ – tai jautri istorija apie trylikametį berniuką Konorą, kuris gyvena tik su mama. Vieną dieną jis išgirsta sukrečiančią žinią: jo mama serga vėžiu. Ilgainiui paauglį ima kamuoti tas pats naktinis košmaras, ir jis pradeda susitikinėti su medžio pavidalo siaubūnu. Tie susitikimai vykdavo 7 minutės po vidurnakčio. Ši knyga man sukėlė įvairių jausmų ir skaitosi labai greitai. Nors visi personažai čia yra slegiami blogų emocijų, ši knyga gydo vidines žaizdas ir yra puikus pagalbininkas susidūrus su artimo netektimi. Knyga įkvepia gyventi.

Vesta, 8 kl.

***

Norėčiau, kad perskaitytumėte Michael Morpurgo „Karo žirgą“, todėl, kad knyga yra labai pamokanti, parodo, kokia turi būti ištikimybė, kokia sąžininga draugystė. Ši knyga apie berniuko ir žirgo draugystę. Veiksmas vyksta Pirmojo pasaulinio karo metais. Įdomu, kad pasakoja žirgas. Pirmojo pasaulinio karo metais žuvo tūkstančiai ne tik žmonių, bet ir žirgų. Iškęsti karo baisumus kareiviams dažnai padėdavo meilė savo gyvuliui. Yra pastatytas ir filmas pagal šią knygą. Gal matėte? Ar patiko?

Ugnė, 8 kl.


***

Aš siūlau perskaityti Ilonos Ežerinytės pasakų knygą „Šunojaus diena“. Knygoje yra trys originalios pasakos. Man labiausiai patiko „Šunojaus diena“. Tai pagarba šunims! Keistas nutikimas dieną, kai šunys pradeda kalbėti žmonių balsais. Šuo surengė vakarėlį ir sukvietė savo draugus.

Eimantas, 6 kl.

***

Siūlau perskaityti jaunos rašytojos, kuri pasivadinusi slapyvardžiu Gaja Guna Eklė, knygutę „Brolis, kurio nereikėjo“. Įdomi, nes parašyta šiuolaikine jaunimo kalba. Apie įvaikinimą. Gvidas netikėtai sužino, kad turės brolį. Jis neapkenčia jo, kad turės dalintis tėvų meile. Pabendravęs pamato, kad tas jo broliukas labai šaunus.

Rimgailė 6 kl.

***

Šeštokai: Rokas, Evelina, Imantas - rekomenduoja perskaityti Vytautės Žilinskaitės knygą „Robotas ir peteliškė“, kurioje yra daug įdomių apsakymėlių.

Penktokas Erikas siūlo susirasti Justino Marcinkevičiaus „Grybų karą“. Labai gražios iliustracijos. Sužmoginti grybai. Lengvai rimuotas tekstas, miela ir malonu skaityti!


Iki! Labai lauksime Jūsų pasiūlymų!


Sekite
naujienas
  • Facebook Basic Black
Naujausi įrašai
bottom of page